Darko PELJHAN - biografija
Prihod legende
Peljhan je svojo kariero za volanom dirkalnega avtomobila pričel prav ob začetkih samostojnega slovenskega prvenstva. Najprej je kot sicer še kot sovoznik bral zapiske Miranu Kacinu, s katerim sta nato zamenjala vlogi v avtomobilu in si preko sezone 1991 že nabrala prve prave izkušnje. Sezona 1992 je bila prva v samostojni Sloveniji, že na prvem rallyju pa je Darko Peljhan prvič v svoji karieri stopil na najvišjo stopničko. To je bilo presenečenje tako za idrijskega voznika, kot za celotno slovensko javnost. A to je bil šele začetek pravih uspehov, postavljeni so bili temelji pravega avtomobilističnega šampiona. Še istega leta je Darko nizal uspehe na dirkah državnega prvenstva. Le borih pet točk je na koncu sezone zaostal za prvim mestom v skupnem seštevku državnega prvenstva. Popolne senzacije tako sicer ni bilo, a ime Darka Peljhana se je dobro usidralo v slovenski javnosti. Idrijčana so spoznali tako navijači kot tudi konkurenti.
Trilogija
V sezonah 1991 in 1992 je Darko nastopal še s VW golfom G60 skupine N, pred začetkom leta 1993 pa ga je predelal v precej zmogljivejšo skupino A. Storjen je bil odločilen korak naprej. Na avstrijskem rallyju Bosch, ki je potekal okrog dirkališča formule 1 v Zeltwegu, je dosegel svojo drugo zmago in nakazal namere po osvojitvi naslova državnega prvaka. Svoje želje je le potrdil z zmago na najbolj prestižnem slovenskem rallyju Saturnus. Velika zmaga pred svojimi primorskimi navijači je bila dosežena na izreden način. Obe zaporedni zmagi sta bili osnova za prvi naslov državnega prvaka, ki je bil za Idrijčana dosežen že dirko pred koncem sezone! Na zadnjem rallyju je bil tako odpeljan le še častni krog aktualnega in bodočega rally prvaka! Leto kasneje je Darko še bolj okrepil svojega jeklenega konjička. Šlo je za tovarniško pripravljeno specialko VW golf Rallye G60 skupine A. Nekatere tehnične težave so sicer otežile uresničitev cilja, a na zadnji dirki sezone je Peljhan uspel ubraniti naslov državnega rally prvaka. Še tretje leto zapored je to ponovil tudi v sezoni 1995, kar mu je prineslo tudi zlato čelado, poleg tega pa je Darko dobil tudi laskavi naslov "Avtomobilist leta"!
Med svetovno elito
Sezona 1995 pa ni bila izrednega pomena le za Darka, ampak je bila tudi prelomna za slovenski avtomobilizem. Peljhan je uresničil sanje pionirjev avtošporta na sončni strani Alp. Nastop na rallyju Monte Carlo, najbolj prestižnem rallyju za svetovno prvenstvo, je bil krona dotedanje kariere. V južni Franciji se je kot sovoznik sicer pomeril že leto prej, moral odstopiti, v lastni režiji pa je bil projekt še bolje pripravljen. S štartno številko 19 se je podal iz štartne rampe v Monaku, nato pa znova presenetil samega sebe, svetovno in domačo javnost. V konkurenci najboljših voznikov sveta se je boril za uvrstitev med najboljšo deseterico! In to na rallyju, ki slovi po svoji nepredvidljivosti, zasneženih in poledenelih cestah. Prav slednje so sicer zagodle tudi Idrijčanu: na eni najznamenitejših hitrostnih preizkušenj na svetu sploh ga je presenetila ledena zaplata. Podobno se je zgodilo tudi tovarniškima voznikoma Subaruja Pierru Liattiju in Colinu McRaeju. Vrhunska uvrstitev, morda celo prve slovenske točke za SP, sicer ni bila dosežena, a cilj v Monaku je Peljhan kot prvi slovenski dirkač vendarle dosegel. To je bil sploh prvi slovenski voznik na cilju rallyja za svetovno prvenstvo, kar je bil sila odmeven začetek sezone 1995. Na svetovno prvenstvo se je Darko odpravil tudi naslednje leto. Tokrat v italijanski San Remo, ki je potekal po makadamskih cestah. Tega leta je Darko prvič nastopal z avtomobilom s pogon na prednji kolesi. Znova je bil dosežen odličen rezultat: 24. mesto skupno in kar šesto v svojem razredu! Darka Peljhana je tako spoznala tudi svetovna konkurenca!
Formula 2
Po treh zaporednih naslovih državnega prvaka se je s sezono 1996 za Darka pričelo novo obdobje. Potekla je homologacija VW golfu G60, zato je moral začeti nastopati z VW golfom GTI 16V. A ta dirkalnik je imel pogon le na sprednji kolesi. Zato enakovreden boj za najvišja mesta v skupni razvrstitvi ni bil več možen. A številne zmage v formuli 2, ki je ravno tako štela kot državno prvenstvo, so okronale tudi sezono 1996. Naslov državnega prvaka formule 2, naslov srednje-evropskega prvaka v tem razredu ter že omenjeni uspešni nastop na svetovnem prvenstvu v San Remu. Izkupiček sezone je bil ponovno izjemen, piko na i pa je predstavljal nov naziv "Avtomobilist leta"! Sledili so sezone v podobnem avtomobilu, ki pa je korak za korakom pridobival specifikacijo kit car. V letih 1997 in 1998 je Darko le za las ostal brez naslova državnega prvaka, a je zato v sezoni 1999 morda odpeljal celo svojo najboljšo sezono v karieri. Dokončno je bil dodelan dirkalni avtomobil, s katerim se je Peljhan lahko presenetljivo potegoval celo za naslov državnega prvaka v skupni razvrstitvi. Odmevna zmaga na rallyju Saturnus, ki je takrat v celoti potekal v njegovi domači Idriji, je bila popotnica za kasnejše dirke. Doseženi dve zmagi nista bili dovolj za naslov skupnega prvaka, saj je na koncu sezone v boj žal posegla tudi tehnika. A za Darkom je bila izredna sezona, brez težav je zmagal v formuli 2, še enkrat pa je bil s strani avtomobilistične zveze deležen priznanja "Avtomobilist leta"!
Dirkač in organizator
S prihodom tretjega tisočletja je v Idrijo prispel povsem novi VW golf IV kit car, ki je dejansko dajal vtis, kot da je iz drugega planeta. Vrhunsko pripravljen avtomobil je bil izredno atraktiven, privlačen za publiko in tudi zelo hiter. Darko je dosegel tri zmage za državno prvenstvo v skupni razvrstitvi, a sezono žal končal s hudo nesrečo na rallyju Velenje. Tako je bil izgubljen tudi naslov državnega prvaka. Darko Peljhan se je v teh letih vse bolj soočal tudi z vlogo organizatorja avtomobilističnih prireditev. Že sredi devetdesetih je s svojo ekipo v Idriji organiziral več zaključkov prvenstev imenovanih "Zbor Šampionov", leta 2001 pa je Idrija prvič gostila svoj lasten rally. Gonila sila je bil prav Darko, ki je dirko uspešno pripravil tudi leto kasneje. Obenem je v Idriji nastal tudi najštevilčnejši slovenski avtomobilistični klub MPI Racing Idrija, ki je bil leta 2003 tudi soorganizator mednarodnega rallyja Saturnus, ki šteje tudi za evropsko prventvo.
Adrenalin v krvi
Po desetletju nastopanja je bil Darko jasno zapisan temu atraktivnemu športu. Loteval se ga je na številnih področjih: tako kot dirkač, organizator in nevsezadnje dolgoletni promotor in vzornik številnim mlajšim dirkačem. Kot uspešen poslovnež, lastnik dveh prodajnih salonov avtomobilskih znamk VW in Audi, je bil s svojim podjetjem MPI prepoznaven v širši javnosti. Adrenalin ga je ponesel tudi v višave, saj je opravil izpit za pilota helikopterja. Prav strast do hitrih avtomobilov pa ga je počasi znova vrnila na hitrostne preizkušnje.
Prihodnost
Darko Peljhan je prvi del svojega povratka na avtomobilistično sceno naredil že lansko leto. S subaru imprezo skupine N je odpeljal gorsko-hitrostno dirko Ferrari v Ilirski Bistrici ter dva rallyja v Srbiji. To je bil postopen povratek, ki pa bo dokončno podobo dobil v sezoni 2004! Vzgled visokim ciljem in jasno začrtanim vrhunskim projektom, bo Darko znova zaupal štirikolesnemu pogonu. V ameriški ekipi Vermont Racing se je pričel pripravljati povsem nov MITSUBISHI LANCER EVO8 skupine N. Gre za najnovejši Mitsubishijev model, ki zagotavlja pravo konkurečnost. Z novim avtomobilom bo Darko naskakoval sam vrh državnega prvenstva, prav tako pa ga bo pot zanesla še na izbrane dirke v tujini. Odmevnost njegovih nastopov je bila dokazana že lani, pa tudi publika je svojega ljubljenca zelo hitro znova sprejela medse. Prav tako pa bodo jasno nad dokončnim povratkom idrijskega dirkaškega šampiona veseli vsi domači in tuji mediji. Peljhan bo nastopal v sklopu ekipe Petrol Racing, znamenitega moštva, ki obstaja od sredine devetdesetih. Znano je, da je ekipa vodilne slovenske naftne in energetske družbe, v svoje vrste sprejemala le resnične prvake. Petrol Racing in Darko Peljhan tako z velikimi koraki stopata na slovensko avtomobilistično prizorišče. Z jasnim ciljem - da se zmage nadaljujejo!
NAZAJ