RCT - RollerCoaster Tycoon
Prva neuradna slovenska stran - prvič objavljena 15.marca 2000

(C) 2000-2001 Andrej Ivanuša. Vse pravice pridržane.

H  [TRIKI]  [NASVETI]  [POVEZAVE]  *


Nasveti za igranje

SLOVARČEK POJMOV

Čipek majcen možicelj ali ženička, obiskovalec zabaviščnega parka
Rolerkoster grozljiva prevozna naprava za zabavo - vlak smrti
Promenada sprehajalna pot, okrašena s klopmi, svetilkami in cvetličnimi gredami
RCT kratica za RollerCoaster Tycoon
Tycoon magnat, super bogataš
atrakcija zabaviščni objekt

GRADNJA PARKA

Postavitev atrakcij

RCT deluje na dveh nivojih. Prvi je izgradnja parka in atrakcij v njem. Drugi pa je gradnja lastnih rolerkosterjev. Pri gradnji parka moramo upoštevati nekatere prvine, ki izhajajo iz urbanizma. Dobro načrtovanje poti, pravilno postavljanje atrakcij in veliko okrasnih elementov privlečejo več obiskovalcev.

Ko odpremo scenarij za posamezen park, je nekaj elementov že postavljenih. Ne izgubljajmo časa, temveč nadaljujmo gradnjo poti v glavni osi, kot je že začrtana. Manjše, manj obremenjujoče atrakcije postavimo na začetku in v sredini ob glavni osi. Pustimo nekaj prostora za kasnejše atrakcije. Rolerkosterje postavimo v ozadju, saj so večji in čipki jih vidijo že na daleč. Dostopne poti na manjše atrakcije naj bodo dolge 1 ali 2 kvadratka. Do drznejših atrakcij pa 2 ali 3 kvadratke. Rolerkosterji naj imajo 3 do 5 kvadratkov. Izza rolerkosterjev pustimo en ali dva kvadratka prostora za železnico ali žičnico.

Glavna promenada

Glavno promenado opremimo s klopmi in svetilkami. Glavna promenada naj ima na začetku in na koncu informacijske centre, kioske za hrano in pijačo. Info centri naj bodo posejani po parku na vsakih 15 do 20 kvadratkov. Pogosti naj bodo tudi kioski za prodajo pijač. Ne pozabimo na sanitarije ob centrih in na izhodih iz rolerkosterjev. Kioske s hrano ne postavljajmo pred vhodom na rolerkosterje. Ker ti povzročajo slabost, bo na izhodih veliko izbljuvkov. Zato ne izzivajmo usode s kioski za hrano. Dobra rešitev so seveda tudi sanitarije na izhodu, posebej pri atrakcijah, ki imajo težavnostno stopnjo več kakor 6. Kioskov ne grupiramo skupaj, ker v določenem trenutku čipek kupi vedno le eno stvar. Za naslednjo pa se odloči kasneje.

Bolj ko okrasimo glavne elemente, promenado pa še posebej, več obiskovalcev bo pritegnil naš park. Poti načrtujmo pametno, naj ne bodo predolge slepe ulice, ker se bodo čipki izgubljali in ne bodo našli izhoda. NAjvečji problem predstavljajo poti dvojne ali trojne širine. Za čipke je to veliko poti z veliko križišči in se bodo izgubljali tudi na popolnoma ravno začrtani glavni promenadi. Lahko se odločimo za pravokotni sistem ulic ali pa za sistem najkrajših razdalj. Pri tem moramo upoštevati zahteve atrakcij in poti speljati tako, da bodo zavzemale kar najmanj dragocenega prostora. Poti peljimo skozi atrakcije, kar naredi naš park zanimivejši, atrakcije pa bolj obiskane.

vhod.jpg (209889 bytes)  vodni.jpg (194810 bytes)  rolerkoster.jpg (214174 bytes)
Za povečavo kliknite na sliko

Uravnoteženje atrakcij

Uravnotežimo atrakcije, ker nekateri čipki ne prenesejo velikih obremenitev, drugi pa uživajo le v najtežjih preizkušnjah. Pri postavljanju atrakcij upoštevajmo kasnejše širitve parka in razmišljajmo o tem, da bomo koristno uporabili tudi to zemljišče za pripravo atrakcij. Rolerkosterji zahtevajo velike površine. Znotraj sistema tirnic pa je vedno dovolj prostora za nove, manjše atrakcije, za prehodne poti, za postavitev tirnice za enotirno železnico ali za žičnico, morda pa za postavitev dreves in okrasnega grmičevja.

Sanitarije in kioski

Sanitarije malce skrijmo, a ne preveč, ker jih potem čipki ne najdejo. Če postavimo kiosk s pokovko ali čipsom, potem dodajmo tudi kiosk za prodajo pijač. Postaviti moramo informacijske centre, kjer se čipki oskrbijo z načrti parka in dežniki. Pomembni so tudi kioski za prodajo balonov, ki so cenovna uspešnica. Poleg kioskov postavimo obvezno klopi in posode za smeti. Tudi čistilec na taki točki ne bo odveč. Čistilce razporedimo po vsem parku. Večini določimo naj čistijo poti, zalivajo rože in praznijo koše za smeti. Nekaterim pa dodelimo samo košnjo trave. Tem lahko damo do 5x večjo površino kakor ostalim čistilcem.

[ Na začetek strani ]
 

Domača stran | Triki | Nasveti za igranje | Povezave

Strani so avtorsko zaščitene © 2000-2008 Ivanuša Andrej, Maribor. Vse morebitne napake na teh straneh in pripombe naslovite na andrej.ivanusa@amis.net 
Ta stran je bila spremenjena: sreda, 05. december 2007