Glavni junaki
Prejšnja Domača stran Naslednja

Domača stran
Zemljevid
Pesmi in kazalo
Glavni junaki
Ilustracije
Zgodovina dežele
O knjigi
Mnenja bralcev

VELIKA PETERICA 
ZAJEC RONO

Rojen vodja, odličen organizator. Prav zato ga Zajci iz Zajčevine izvolijo za svojega župana. Še prej pa uspešno vodi peterico v težki borbi proti zlobni čarovnici Pehtruniji. Seveda ima tu in tam tudi nekaj sreče, vendar pa probleme rešuje premišljeno in po pameti. Vedno se domisli prave rešitve problema ob pravem času in na pravilen način.

MEDVEDKA MAJOLIKA

Nosilka čarobne palice, izbranka ljudstva Medvedov. Najpomembnejša bojevnica velike peterice, ki premaga čarovnico Pehtrunijo. Je izbrana za nosilko čarobne palice, ki jo je zapustil Beli mož. Palica jim zelo pomaga pri težki borbi proti zlobnici, ki želi zavladati vsej Čudežni deželi. Je dobra skrbnica in tolažnica vsem v skupini. Velikokrat pomaga zajcu Ronu najti pravo odločitev. Zna odkriti še tako nenavadno in čudno znamenje ob poti.

VOLK RUDI

Mlad in zagnan bojevnik iz Volčjega plemena. Ima odličen sluh in voh, zato velikokrat pravočasno prijatelje opozori na nevarnosti. A raje kot svojo glavo uporablja svoj meč. Je nestrpen in zagnan, zato ga drugi včasih komaj ukrotijo, da ne zaide v težave. Vendar o njegovem pogumu ne moremo dvomiti. Strahu skoraj ne pozna, zato je vedno prvi, ko je potrebno preiskati temno klet, nevarno sotesko ali se znajti na grozečem terenu. S svojim smislom za orientacijo zajcu Ronu nudi odlično podporo na naporni poti.

VILA NIŠKA

Metuljasta vila, ki pozna vse jezike vseh bitij v Čudežni deželi. Doma je z Velike vilinske ravnice iz mesta Vilinije, kjer vile in vilinci brezskrbno preživljajo svoje dneve. Je izjema med njimi, saj je nemirnega duha, radovedna, igriva in radoživa. Zna odlično dvigniti moralo skupine in je edina, ki lahko kroti zmaja Azbaja. Njena velikost (majhnost) je velikokrat prednost, ki jo dobro izkoristi. Odlično se znajde v težkih situacijah. Velikokrat pri tem uporabi svoje skrivnostne vilinske moči. 

ZMAJ AZBAJ

Star in godrnjav zmaj, kratke pameti a dober po duši. Prav zato ga imajo vsi radi. In to kljub temu, da jih kar naprej po nerodnosti spravlja v zadrego pred ljudstvi, ki naseljujejo Čudežno deželo in jih srečajo na potovanju. Njegova velikost ga velikokrat zapelje v neprijetne dogodivščine. Vendar lahko učinkovito prestraši nasprotnike tako, da puhne žareč plamen skozi nozdrvi ali iz gobca. Je strastno zaljubljen v vilo Niško in njej dovoli prav vse. Njegovo zatrjevanje, da ima doma veliko votlino polno draguljev, se kaj hitro izkaže kot nedolžna laž.

ZLOBNICA
ČAROVNICA PEHTRUNIJA

Zlobnica, ki želi zavladati Čudežni deželi. Njena zloba je tako velika, da se sonce zatemni, ko na metli prileti mimo. Pogoltna je na zlato in dragulje. Zato želi zasužnjiti vse prebivalce Čudežne dežele, da bi služili kot rudarji v njenih rudnikih. Je inteligentna oseba, ki pa svoje znanje uporablja za zlobne nakane. Je iz dežele Čarovnikov na oni strani oceana. Tam so jo pregnali čez morje. Izkrcala se je v Čudežni deželi. Svoje čarovniško znanje je pričela uporabljati za temne cilje. Zdi se vsemogočna in nepremagljiva, a jo na koncu doleti pravična kazen.

VELIKI ČAROVNIK ANDROS
BELI MOŽ

Pravičen in dobrotljivi čarovnik. Na začetku ga Pehtrunija premaga, a Beli mož se na koncu vrne na nenavaden način. O njem pripovedujejo legende, ki krožijo med prebivalci Čudežne dežele. Nihče ne ve ali so resnične ali ne. Le medvedka Majolika sluti, da jih na težki poti varuje silna čarovnikova moč in njegova ljubezen do vseh prebivalcev Čudežne dežele.

DRUGE OSEBE IN PREDMETI
OSEBE
zajec Armando Najboljši prijatelj zajca Rona. Z njim gre na prvo potovanje.
zajklja Aiša Ronova mati
zajklja Armenija Ronova izvoljenka in bodoča žena
zajec Mihec Korenko Zajčji župan, preden je bil na to mesto izvoljen Rono.
volk Volkul Velik, siv in šepajoč volk - vodja volčjega krdela Pogumnih in Volčje vasi, kjer je rojen volk Rudi. Zaupnik Belega moža in prvi skrbnik čarobne palice.
kača Julija Poslednja kača iz rodu Kasssunk in začetnica novega roda. Razen nje je Pehtrunija pobila vse pripadnice njenega rodu.
škorpijon Černoga Škorpijon iz plemena Černogatih. Njegov strup iz repnega žalca je za Pehtrunijo usoden.
krokar Krakra Pehtrunjin služabnik in zaupnik.
Netopirji Pehtrunjina vojska
Ptice velikanke Pehtrunjina vojska
starka Zima Živi v Ledenem gradu na severu in tri mesece v letu dela zimo, mraz in sneg. Nekaj časa je bila Pehtrunjina ujetnica.
mladenka Pomlad Veselo dekle, ki prevzame vladavino po Zimi. Tudi ona je bila Pehtrunjina ujetnica.
Severni medvedje Vojska starke Zime, ki jo Pehtrunija uporabi za svoje namene.
Pingvini Vojska starke Zime, ki jo Pehtrunija prisili, da uboga njene ukaze.
škrat Juhart Cirkuški škrat - član akrobatske skupine, doma iz Brsnile.
škrat Suhart Brat, dvojček škrata Juharta. Vendar je mirnejši od svojega brata in se raje drži svoje tople hiše.
škrat Brigg Škratovski mojster in poglavar Brsnile, škratovske vasi. Zaupnik Belega moža in varuh smaragdne kronice.
škratinja Mimi Juhartova žena
škrat Regvart Juhartov sin
škrat Triger Škratovski mojster in poglavar Nordije, najbolj severne škratovske vasi.
škratek Mingo Pripadnik zahodnih, majhnih, zelenih škratkov, ki živijo v vasi Narob ob reki Kvango, onstran Začaranega gozda. Zaradi svojega izjemnega poguma dobi naziv "zmajev bojevnik".
škrat Holemhup Škrat, rudarski mojster iz Rudnika ob vznožju Zahodnih planin. Vodič velike Peterice skozi podzemni svet.
škrat Patahorn Škratovski mojster in poglavar Rudnika.
škrat Rugltemp Škrat, ki je odkril dolino Sredigora.
škrat Atahulemp Vrhovni škratovski mojster Zahodnih škratov in poglavar doline Sredigora. Zaupnik Belega moža. Izumitelj balona.
vilinec Nikodar Vilinec veseljak, dober prijatelj vile Niške, rojen v istem Gnezdu Ni kot Niška.
vilenjak Ragi Član vilinskega Gnezda Ra. Čuvaj prstana s čarobne palice, zaupnik Belega moža.
Tritoni Pleme morskih vil, vilinski daljni sorodniki. Živijo ob morju in v njem.
vilenjak Trirtus Poglavar tritonske Votline in atašef Gnezda Trir. Zaupnik Belega moža, varuh pergamenta.Odličen pomorski kapitan in vojaški strateg.
medved Alonzo Oče medvedke Majolike in cirkuški ravnatelj cirkusa Alonzo.
medved Miguel Medvedji vodja Medvedovine, rojstne vasi medvedke Majolike.
medved Grizli Samotarski medved, prebivalec Velikega kanjona reke Kolore in znanec Belega moža.
Žalik žena Bela žena, dobrotnica - le kdo je to?
PREDMETI
Čarobna palica Dolga, bela palica s kačjo glavo na vrhu. V kačji glavi sta dva rdeča rubina. Kronica je izbrušena iz zelenega, v zmajskem ognju prekaljenega smaragda. Pod kačjo glavo je zlat, lepo oblikovan in graviran prstan. Na spodnjem koncu je umetelno okrašena srebrna konica.
Čudežna roža Karikarniolis Roža, ki izvira iz Dežele čarodejev in zmajev onstran velikega Oceana na zahodu. Raste le na posebej pripravljeni zemlji. Ima čudovite zdravilne in krepčilne lastnosti. Njen vonj pomirja in povzroča videnja. Pomembna je tudi za pripravo čarovnih napojev.
Kačji kamen Trd, snežno-bel kamen, ki odžeja in nasiti.
Močvirski plin Z njegovo pomočjo zajec Rono reši pred zagotovo smrtjo celotno vilinsko mesto Nauro.
Štirilivni čajnik Čarobni čajnik, ki skozi svoje štiri nalivke proizvaja gosto, lepljivo meglo, zaščito pred vsemi čarovnijami.
Palica Belega moža Palica, sestra Čarobne palice medvedke Majolike. Razlikuje se v tem, da ima namesto kačje glave volovsko lobanjo z rogovi iz dragega kamna turmalina.
Palica Pehtrunije Krevljasta palica s pozlačeno človeško lobanjo na vrhu, v očesnih dupljah sta dva diamanta.
 

Preberite še druge moje knjige:
 Čudovita potovanja Zajca Rona
v Rheia v Vilindar v Svetodrev v Čar filatelije v Kaj moram vedeti o osebnem računalniku
Andrej Ivanuša, ČUDOVITA POTOVANJA ZAJCA RONA, ilustriral Damijan Sovec, korigirala Erika Hergan, založba Založniški atelje Blodnjak, Ljubljana, september 2002
Vse pravice na internetne strani in na vsebino knjige pridržane! © Andrej Ivanuša, Maribor 2002-2008 in Damijan Sovec, Gornja Radgona 2002 * stran spremenjena: 22.02.2012