O knjigi
Prejšnja Domača stran Naslednja

Domača stran
Zemljevid
Pesmi in kazalo
Glavni junaki
Ilustracije
Zgodovina dežele
O knjigi
Mnenja bralcev

 

 
O VSEBINI

Pet junakov, zajec Rono, medvedka Majolika, volk Rudi, vila Niška in zmaj Azbaj se znajdejo neprostovoljno v hudi zagati, ko jih iz vsakodnevnega življenja iztrga kruta in zlobna sila. Njihove najbližje ugrabi zlobna čarovnica Pehtrunija in jih zapre v svoje globoke rudnike zlata in diamantov kot rudarje. Prijetelji se tako odločijo, da se uprejo njenemu pohlepu. Pot jih vodi na vse štiri strani neba. 

V prvi knjigi NA JUG (strani 82) se podajo preko žareče Velike pustinje in osvobodijo jetnike. A to je šele začetek, saj se jim čarovnica izmuzne. Sledijo ji v drugi knjigi NA SEVER (strani 66) do Severne dežele in ledenega gradu starke Zime. V tretji zgodbi NA ZAHOD (strani 127) gredo skozi Začarani gozd in preko Visokih gora. Čez Vilinsko ravnico prispejo do morja in Otoka strahov. Zgodba se zaključi nekaj let kasneje, ko v četrti knjigi NA VZHOD (strani 115) na Vražji gori zlobnico doleti pravična kazen. Med svojo odisejado srečujejo ljudstva Čudežne dežele, spoznajo neverjetno naravno raznovrstnost in obiščejo čudne pokrajine. Ves čas pa jim ob strani stoji magična sila Belega moža. Skupaj premagajo zlo, ki želi zavladati Čarobni deželi. Vse štiri knjige imajo skupaj 390 strani.
 

O NASTANKU

Knjiga je nastajala skozi daljše časovno obdobje. V moji glavi se je rodila že davno, ko sem še pisal osnovnošolske spise. Takrat je nastala kratka zgodbica o Škratih in Vilincih. Konec leta 1993 je spet privrela na dan in v dolgih zimskih večerih sem jo prelil iz glave na računalniški trdi disk. Prva knjiga, ki nas popelje preko žareče Velike pustinje na jug, je bila dokončana do poletja 1994. Glavni junaki se spopadejo z zlobno čarovnico Pehtrunijo, ki želi zavladati v Čudežni deželi.

Knjigo sem prebral svojemu šestletnemu sinu med poletnimi počitnicami na morju. Bila mu je zelo všeč in zahteval je nadaljevanje zgodbe. Tako sem spet sedel za računalnik in v naslednjem letu sta nastali kar dve zgodbi. Sinu sem zgodbo bral naprej na naslednjih počitnicah leta 1995. Tukaj so naši prijatelji odšli na mrzli sever in na deževni zahod Čudežne dežele, da preprečijo zlobnici Pehtruniji nove nakane.

Leta 1996 pa je nastala še zadnja knjiga, ki je zaokrožila vso zgodbo. Vse se zaključi na vzhodu in glavni junaki dokončno porazijo čarovnico. Zadnja knjiga je bila spet glavni bralni dogodek na morju. Knjigo sem, kljub temu, da se je sin že naučil brati, prebral na glas. Poslušanju se je pridružil še njegov prijatelj in glas o zgodbi se je razširil. Kasneje so knjigo prebrali vsi otroci iz našega bloka, pa še otroci znancev in tako naprej.

Ker je bila knjiga takšna uspešnica v našem bloku, sem se odločil, da poiščem založnika in poskusim knjigo izdati. A to iskanje je bilo mnogo daljše, kot sem si kadarkoli mislil. Med iskanjem založnika sem uspel najti tudi dobrega ilustratorja Damijana Soveca, ki je s svojimi risbicami popolnoma zadel duh knjige. O tem se lahko prepričate tudi sami, če knjigo prelistate ali si jih ogledate na teh internetnih straneh
 

KONČNO - ZALOŽNIK!

Pustolovski fantastični roman obsega štiri knjige in 390 strani napetega branja. Primeren je za otroke starosti od 7 do 12 let. Knjiga je izšla 18. septembra 2002 pri Založniškem ateljeju Blodnjak iz Ljubljane. Za naročilo in ceno lahko pošljete elektronsko pošto tudi na andrej.ivanusa@amis.net 

ZAHVALA

Založniškemu ateljeju Blodnjak in uredniku Bojanu Meserku se zahvaljujem za pogum, da se je odločil izdati roman še neuveljavljenega slovenskega pisca in za njegovo zaupanje vame. Zahvala gre tudi Katarini Meserko, ki je prispevala k veselemu izgledu vseh štirih knjig. Zelo sem bil vesel tudi tega, da je Damijan Sovec izdelal ilustracije tako, kot bi vzel slike neposredno iz mojih misli. Njegova igriva ilustracija je odlična začimba h knjigi. Zahvaljujem se tudi Eriki Hergan, ki se je prebijala skozi "mojo" slovenščino in jo popravljala. Ne glede na skupni trud, se v knjigi še najdejo tipkarsko-tiskarske napake, pa tudi slabosti v pripovednem toku, kar je moja krivda.

Seveda pa knjiga ne bi nastala brez podpore še drugih, meni zelo dragih oseb. Srečeval sem jih in jih še srečujem v različnih obdobjih mojega življenja. Vsi ti mi dajejo pogum, da nadaljujem s pisanjem.

OZNAKE - KOLOFON
 

 
Zbirka
NIT

Andrej Ivanuša
Čudovita potovanja zajca Rona

Uredil
Bojan Meserko

Ilustriral
Damijan Sovec

Korigirala
Erika Hergan

Oblikoval, založil in izdal
ZALOŽNIŠKI ATELJE BLODNJAK
Ljubljana

ZA BLODNJAK
Katarina Meserko
 

 
Prvo potovanje NA JUG
strani 82

CIP - Kataložni zapis o publikaciji
Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana

821.163.6-93-32

IVANUŠA, Andrej
     Čudovita potovanja zajca Rona. Potovanje 1, Na jug / Andrej Ivanuša ; [ilustriral Damijan Sovec]. - Založniški atelje Blodnjak, 2002. - (Zbirka Nit)

ISBN 961-6400-21-5

119705856

Drugo potovanje NA SEVER
strani 66

CIP - Kataložni zapis o publikaciji
Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana

821.163.6-93-32

IVANUŠA, Andrej
     Čudovita potovanja zajca Rona. Potovanje 2, Na sever / Andrej Ivanuša ; [ilustriral Damijan Sovec]. - Založniški atelje Blodnjak, 2002. - (Zbirka Nit)

ISBN 961-6400-22-3

119706112

Tretje potovanje NA ZAHOD
strani 127

CIP - Kataložni zapis o publikaciji
Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana

821.163.6-93-32

IVANUŠA, Andrej
     Čudovita potovanja zajca Rona. Potovanje 3, Na zahod / Andrej Ivanuša ; [ilustriral Damijan Sovec]. - Založniški atelje Blodnjak, 2002. - (Zbirka Nit)

ISBN 961-6400-23-1

119706368

Četrto potovanje NA VZHOD
strani 115

CIP - Kataložni zapis o publikaciji
Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana

821.163.6-93-32

IVANUŠA, Andrej
     Čudovita potovanja zajca Rona. Potovanje 4, Na vzhod / Andrej Ivanuša ; [ilustriral Damijan Sovec]. - Založniški atelje Blodnjak, 2002. - (Zbirka Nit)

ISBN 961-6400-24-X

119706624

 


Preberite še druge moje knjige:
 Čudovita potovanja Zajca Rona
v Rheia v Vilindar v Svetodrev v Čar filatelije v Kaj moram vedeti o osebnem računalniku
Andrej Ivanuša, ČUDOVITA POTOVANJA ZAJCA RONA, ilustriral Damijan Sovec, korigirala Erika Hergan, založba Založniški atelje Blodnjak, Ljubljana, september 2002
Vse pravice na internetne strani in na vsebino knjige pridržane! © Andrej Ivanuša, Maribor 2002-2008 in Damijan Sovec, Gornja Radgona 2002 * stran spremenjena: 22.02.2012