Domača stran TRANSPORT TYCOON NA DLANI

Neuradna slovenska stran
NASVETI, TRIKI, POVEZAVE

 

POKRAJINA 


OBIČAJNA POKRAJINA - UMERJENA KLIMA

pokrajina-zmerna.gif (236722 bytes)

To je pokrajina, ki je običajna v velikem delu ZDA in Evrope. V tej vrsti pokrajine je najlažje igrati. Seveda pa ima tudi ta določene posebnosti.

Naftne ploščadi sprejemajo tudi potnike in pošto. V posameznih primerih tudi premogovniki, jeklarne in rafinerije sprejemajo potnike. Mesta rastejo hitreje, če med njimi uvedemo dober prevoz potnikov in pošte. Največ lahko zaslužimo s prevozom premoga, lesa, živine in zrnja. Izogibajmo se črpališčem nafte na kopnini, saj se njihova proizvodnja pogosto prepolovi in hitro izginejo iz pokrajine. Je pa mnogo donosnejši prevoz nafte iz naftnih ploščadi do rafinerij s pomočjo ladij tankerjev. Tudi prevoz vrednosti med bankami je zelo donosen, vendar banke niso na voljo pred letom 1980 in ne v mestih, ki ne dosegajo 1200 prebivalcev.

Strategija za to pokrajino je:

 • Najprej poiščimo in ustvarimo železniško povezava med premogovnikom in toplarno. Ta prinese hiter in stalen dotok denarja.

 • Gradnja ekstenzivnih železniških in cestnih povezav za prevoz potnikov in pošte. To je osnova hrbtenica bodočega transportnega imperija.

 • Gradnja transportnih povezav in izkoriščanje vseh posebnih ponudb (SUBSIDIES), ker na ta način zaslužimo dvakrat več denarja.

 • Za gradnjo porabimo ves denar, ki ga zaslužimo. Za večje projekte vzemimo velik kredit.


SNEŽENA POKRAJINA - POLARNA KLIMA

pokrajina-severna.gif (231196 bytes)

Ta pokrajina obsega rodovitne doline in zasnežena višavja. Uspešno dokončanje te pokrajine je težje od običajne. Mesta v dolinah rastejo hitreje, ko med njimi uvedemo dober poštni in potniški promet. Mesta nad snežno mejo pa moramo poleg tega oskrbeti še s hrano, da se pričnejo hitreje razvijati. Vsa gozdna gospodarstva so v tej pokrajini nad snežno mejo, vse tovarne papirja pa v dolinah. To predstavlja problem na začetku igre, saj so lokomotive premalo močne, da bi dolgotrajno delovale brez okvar. Velik dobiček bomo ustvarili, če povežemo več gozdov z eno tovarno papirja in potem to z eno tiskarno. Za to povezavo moramo skrbeti ves čas, saj nam ob stalnem dotoku materiala zagotavlja zelo visoke dobičke. V pokrajini moramo paziti tudi na pravilno izbiro vrste železnice, saj običajne lokomotive odpovejo malce prej kot v prejšnji pokrajini.

Strategija za to pokrajino je:

 • Železniška povezava med premogovnikom in toplarno. Ta prinese hiter in stalen dotok denarja.

 • Gradnja ekstenzivnih železniških in cestnih povezav za prevoz potnikov in pošte. Na začetku je dobiček majhen, a se hitro povečuje, ko prično mesta rasti.

 • V tej pokrajini gradimo povezave med črpališčem nafte in rafinerijo, saj proizvodnja nafte navadno raste tekom igre.

 • Stalno skrbimo za povezavo gozd - tovarna papirja - tiskarna - mesto, ker ta povezava prinaša največ izdelkov.


PUŠČAVSKA POKRAJINA - TROPSKA KLIMA

pokrajina-tropska.gif (222637 bytes)

Pokrajina je razdeljena na puščavo in tropski gozd. Puščava je bolj ali manj ravna in omogoča izdelavo dolgih ravnih odsekov prog. Mesta v puščavi rastejo zelo počasi. Deževni pragozd povzroča velike stroške pri gradnji in je vanj težko prodreti. Ta scenarij nudi večje izzive kot prejšnja dva.

Mesta v puščavi potrebujejo stalen dovoz vode in potnikov, da jim zagotovimo rast. Mesta brez vodnih stolpov ne rastejo, dokler jih ne zgradimo, kar pa je zelo drago. Mesta postavljena sredi pragozda rastejo, ko vzpostavimo potniški promet. Mesto je v puščavi, če se v puščavi nahaja kvadratek z njegovim imenom. Pokrajina je po sredini običajno razpolovljena z bolj ali manj širokim pasom morja.

Strategija za to pokrajino je:

 • Na začetku igre so najbolj željeni izdelki voda, kavčuk in nafta.

 • Kasneje v pragozdu izkoristimo žago, ali pa jo celo sami zgradimo v njem. Gradnja je draga, vendar so dobički zelo veliki.

 • Izgradimo čvrsto železniško omrežje, ki dobro prevaža potnike, pošto in izdelke, ko pričnejo mesta rasti.

 • Med mesti različnih klimatskih področij uredimo letalski prevoz, po morju pa ustvarimo prometne povezave z vozili na zračni blazini.


NAMIŠLJENA POKRAJINA - DEŽELA SLADKARIJ

pokrajina-pravljicna.gif (232037 bytes)

Ta pokrajina je popolnoma izmišljena, prevažamo pa sladkarije in sestavne dele za gazirane pijače. Delo v tej pokrajini je poenostavljeno. V kratkem je mogoče vzpostaviti kar močne prevozne poti. Na voljo je malo različnih vrst vozil. Vozila v tej pokrajini niso preveč močna, zato je težaven prevoz velikih količin tovora. Najbolj se izplača voziti sladkor, pralineje, sladkorno peno in sladkarije. Kasneje, ko se pojavijo trgovine z igračami v mestih, pa se najbolj izplača voziti vanje igrače iz tovarne igrač.

Strategija za to pokrajino:

 • Je nimam!

 

 

domača stran | za začetnike | nasveti | triki | pregledi | glasba | povezave | brošure 

Strani so avtorsko zaščitene © 2000-2008 Ivanuša Andrej, Maribor. 
Vse morebitne napake na teh straneh in pripombe naslovite na andrej.ivanusa@amis.net
  Stran je bila obnovljena: sreda, 05. december 2007