Domača stran TRANSPORT TYCOON NA DLANI

Neuradna slovenska stran
NASVETI, TRIKI, POVEZAVE

 
UVOD - POZIV NA ZABAVO 
zaigrajmo prvo igro | iskanje para | gradnja železnice | nakup vlaka, določitev poti | razvoj mest 

ENOSTAVNA IN NEZAHTEVNA
Transport Tycoon Deluxe (TTDLX) je na prvi pogled zelo enostavna in nezahtevna igra. Vendar se kmalu pokaže, da temu ni tako. Bolj kot jo igramo, več svojih osebnosti pokaže. V prvem trenutku zgradimo neko povezavo med dvema točkama in potem pričnemo opravljati transport z letali, ladjami, tovornjaki, avtobusi in vlaki. Kmalu ugotovimo, da je mogoče nekatere njene »lastnosti« koristno uporabiti za cenejšo gradnjo. Zanimati nas prične ekonomičnost gradnje in upravljanja z vozili. Lahko se igramo s pomočjo urejevalnika pokrajine. Morda obiščemo borzo in trgujemo z delnicami konkurenčnih podjetij.Največji del igre dejansko predstavlja železnica in vse možnosti prevoza z njo. Prav pravilnost načrtovanja železniškega omrežja je bistvena za dobro dokončanje igre. Tako ni nepomembno kako naredimo križanje, kako postavimo postajo in remize ob njej, itd. 

ZAHVALA
Za izdelavo teh strani se zahvaljujem množici navdušenih igralcev TTDLX, še posebej pa Norvežanki Cecilie Irgens in Nemcu Martinu Koetsierju. Martin je prispeval precej gradiva o načrtovanju železniškega omrežja. Njegove so osnovne ideje o postajah, odcepih in križanjih ter o izdelavi mega tirov. Cecilia Irgens, ki je stara že preko petdeset let, je strastna raziskovalka v smislu, kaj bi bilo, če… Tako svoje igre hrani v tisočih različicah in jih primerja med seboj. Njena ideja so sestavljene, raztegnjene in mega postaje. Prav tako je prispevala ogromno trikov, kot na primer trik »prašiček«, obalni trik, z drevesi in druge nasvete.Na teh straneh najdete nasvete in trike, ki jih je mogoče najti na drugih internetnih straneh. Povezal sem jih v celoto. Moj prispevek se nanaša na delo z urejevalnikom pokrajine. To področje je tudi na internetu zelo slabo pokrito. Zame se igra prične že z izdelavo dobrega scenarija. Tako sem pripravil nekaj shem s katerimi je mogoče narediti dober scenarij, ki ga bo mogoče z užitkom igrati. Na koncu sem podal še pregled programov za urejanje shranjenih iger, patch programov in dodatkov za igro. Posebno poglavje pa je posvečeno tudi glasbi v igri. K igri priložena glasba je za ljubitelje jazza prava poslastica.

NOVE SKRIVNOSTI
Kljub obsežnim stranem, vse skrivnosti igre še niso odkrite. Prava draž te igre je prav v njeni igralnosti. Kljub relativni starosti za računalniško igro (izdana leta 1995), je še danes veliko navdušenih igralcev. V internetnem obroču (internet ring) je še danes bolj ali manj aktivnih preko 40 internetnih spletišč. Poleg tega je bilo izdelanih nekaj klonov igre, ki ne dosegajo originala. Vsi čakajo na novo verzijo te igre. Nasvetov, kaj naj igra vsebuje, je veliko. Vsi strastni igralci moledujejo avtorja Chrisa Sawyerja, da naj pripravi nadaljevanje. Ta je rekel: »Mogoče!« A nič še ni določenega. Chris Sawyer se je namreč posvetil igri Rollercoaster Tycoon. V tej igri smo direktorji in graditelji zabaviščnega parka. Konec leta 2002 je izšla druga verzija igre. Veliko idej iz TTDLX je v njej. Je zelo zanimiva, še posebej, ker je dodan urejevalec pokrajine. Vendar pa kljub temu nima takega šarma in ni tako igralna kot TTDLX.

Igra TTDLX pa vedno znova preseneča in navdušuje vedno nove in nove igralce. Njihova starost se z širjenjem uporabe računalnikov viša in pristop k igri je vedno bolj logičen in študijski. Priporočena starost za igranje te igre je od dvanajstega leta starosti naprej. Če namreč želimo postaviti učinkovito povezavo, je potrebno le nekaj vedeti o načrtovanju in ekonomiji.

 

zaigrajmo prvo igro >>>

 

domača stran | za začetnike | nasveti | triki | pregledi | glasba | povezave | brošure 

Strani so avtorsko zaščitene © 2000-2008 Ivanuša Andrej, Maribor. 
Vse morebitne napake na teh straneh in pripombe naslovite na andrej.ivanusa@amis.net
  Stran je bila obnovljena: sreda, 05. december 2007