Domača stran TRANSPORT TYCOON NA DLANI

Neuradna slovenska stran
NASVETI, TRIKI, POVEZAVE

 

ZAIGRAJMO PRVO IGRO 
zaigrajmo prvo igro | iskanje para | gradnja železnice | nakup vlaka, določitev poti | razvoj mest 


NAJPREJ F1 - PREMOR
Po nastavitvah izberemo avtomatično generirano pokrajino. Takoj, ko se pojavi slika, stisnemo na F1 (premor, zaustavitev igre). Vse skupaj takoj shranimo, saj bomo mogoče želeli isto postavitev pokrajine kdaj kasneje zaigrati na drugačen način.

POSTAVITEV SEDEŽA PODJETJA
Izberemo lastnikovo ime, obraz, ime podjetja in barvo. Vse to je mogoče kasneje v igri menjati. Ne postavimo še sedeža podjetja (HQ=headquarter). Ampak spet stisnemo F1. V miru si ogledamo pokrajino in poskusimo najti najbolj obetajoče proizvodne pare. Sedež podjetja postavimo v najbolj zanimivem mestu na najboljšem delu pokrajine, kjer je tudi veliko tovarn.

ISKANJE PAROV
Spet stisnemo F1. Sedaj poiščemo še vse preostale zanimive povezave parov tovarn (rudnikov). Pomembno je, da niso predaleč narazen. Najbolj optimalno je do 60 kvadratkov. Če je več, jih pustimo za kasneje, ko bomo imeli več sredstev. Poiščimo drugi par. V normalni pokrajini je najboljši par premogovnik – termoelektrarna. Označimo si najpomembnejša mesta. Posebej tista, ki imajo okoli veliko tovarn in ležijo na ravnici z dovolj prostora. Tako mesto se lahko razvije v velemesto, ki nas bo oskrbovalo z velikimi količinami tovora in potnikov. Neumna imena mest preimenujte. Sedaj smo pripravljeni za začetek.

PRVI PROJEKT
Prva proga naj bo za industrijski transport. Poleg premoga sta dobra izbira tudi prevoz železa iz rudnika železa do jeklarne in prevoz hlodov iz gozda do žage. Tudi kmetijski kombinat ni napačen, proizvaja sicer manj, a nudi dve vrsti tovora. Od začetka mesta ne sprejemajo izdelkov (goods), a kasneje je to zelo pomembno in prevoz je dobro plačan! Dobro stoji tudi prevoz nafte iz črpališča nafte do rafinerij. A v običajni pokrajini se nafta hitro izčrpa in črpalna polja se podrejo. V tropski pokrajini pa je to dobra izbira. Prav tako tudi naftne ploščadi, ki pridejo kasneje v igri, v vseh pokrajinah. Nafto je koristno prevažati na dolge proge.

Prevoz potnikov in poštnih vreč pa se izplača šele, ko na vlak pride več kot 70 potnikov na mesec. Drugače vlak prinaša samo izgubo. Prav tako proga naj ne bo prekratka, ker je frekvenca prihodov vlaka hitra in se na postaji ne nabere dovolj potnikov ali tovora. Najboljše so proge 40…60…90 kvadratkov dolžine. Paziti morate, da vlak obišče vašo postajo vsaj enkrat na mesec. Še bolje je, če gre dvakrat ali trikrat, zato ga nikoli ne naložimo polno (full load). Zato je bolje imeti dva vlaka s po tremi vagoni, kakor enega s šestimi. Frekvenca prihodov na postajo dviguje postajne ocenjevalne nivoje. Čim višji so ti, tem več tovora prihaja na postajo. Več, ko ga pripeljejo, boljše je plačilo.

ŽELEZNICA SE NAJBOLJ IZPLAČA
Vedno izgradimo najprej železniško povezavo! Prav tako mora vaš transportni imperij sloneti prav na železnici. Ta je najbolj ekonomična in njeni zaslužki so najvišji. Ladje in letala si pustite za kasneje. Tovornjaki so primerni le za zelo specifične prevoze in če je pokrajina oblikovana tako, da nikakor ni mogoče postaviti dobre železniške povezave. Avtobusi pa so koristni za razvoj mest in z njimi raje postavimo mestni avtobusni promet, kakor pa dolgo medmestno progo. Za vleko vlakov izberite vedno najmočnejšo lokomotivo, ki je na voljo. Nekatere lokomotive na začetku nimajo dobre zanesljivosti. A to se z dobrim sistemom in skrbjo za servisiranje lokomotive hitro spremeni. Izogibajte se večjim in zaporednim vzponom in padcem proge. To niža trajnost in zanesljivost lokomotive. Poleg tega skušajte progo peljati čim bolj naravnost s čim manj ostrimi ovinki in vijugami. Vsak ovinek niža hitrost vlaka. Proga naj gre najbližje zračni črti med dvema točkama. Če je vmes visok hrib, je gradnja tunela predraga, zato peljimo progo okoli hriba in ne preko njega. Tunel bomo postavili kasneje, ko bo dovolj denarja. Čez doline uporabite most, izgradite najdražjega. To vzame sredstva, a takšen most dovoljuje večjo hitrost in ima večjo prepustnost. Ceno gradnje kmalu kompenziramo s hitrim prevozom večjih količin tovora.

IZOGIBALIŠČE
Če imate enotirno progo in dva vlaka, potem postavite sredi proge izogibališče ali pa izogibalno remizo. To kaže slika! Bodite pozorni na postavitev enosmernih in dvosmernih signalov. Kasneje je podrobno pojasnjeno, zakaj je tako prav. Osnovna nastavitev servisiranja lokomotive je nastavljena na 150 dni. Znižajte to pri vsaki na novo kupljeni lokomotivi na 90 dni ali celo na 60 dni. Zanesljivost lokomotive je pomemben parameter v igri. Ta je takoj po servisiranju najvišja, potem pada in na koncu pride do okvare. Če je interval med servisi kratek, vedno vzdržujemo lokomotivo na višjem nivoju zanesljivosti in redko ali pa sploh nikoli ne pride do okvare.

POSTAVIMO POSTAJO
Ko postavite postajo, jo vedno postavite večjo od trenutnih potreb. Če sedaj potrebujete postajo z enim peronom in dolgo tri kvadratke (1x3), potem raje postavite postajo z dvema peronoma in dolgo 5 kvadratkov (2x5). Načeloma velja, da je lahko postaja široka 1, 2, 3 ali 4 perone, toda vedno naj bo dolga 5 kvadratkov. Krajše postaje gradite le, če ni dovolj prostora in nimate denarja za spreminjanje pokrajine. Postajo 1x1 pa se gradi le kot neke vrste usmerjevalno postajo na dolgih progah in ugotovite, da se vlaki izgubljajo. Manjše postaje 1x2 ali 1x3 pa so koristne pri izdelavi mestne železnice.

Na najdaljši postaji (5k = 5 kvadratkov) bodo lahko ustavljali najdaljši vlaki. Vedeti morate, da bosta tovarna ali rudnik skozi igro svojo produkcijo povečala za 3…4 krat. Če menite, da se na progi ne izplača niti en vlak, potem je bolje sploh ne graditi proge. V kolikor pa predvidevate, da bo produkcija zelo velika, pa si rezervirajte dodaten prostor ob vaši postaji za postajo 4x5. Prostor rezervirajte s pomočjo gumba s »tablico«, ki se nahaja v vsakem delovnem oknu za posamezno vrsto prevoza (skrajno desni gumb). Ceneje in enostavneje pa je, da v takšen kvadratek postavimo »poševno« tirnico. Na ta način zapremo pot nasprotniku, da se vmeša v naše področje.

iskanje para >>>

 

domača stran | za začetnike | nasveti | triki | pregledi | glasba | povezave | brošure 

Strani so avtorsko zaščitene © 2000-2008 Ivanuša Andrej, Maribor. 
Vse morebitne napake na teh straneh in pripombe naslovite na andrej.ivanusa@amis.net
  Stran je bila obnovljena: sreda, 05. december 2007