Domača stran TRANSPORT TYCOON NA DLANI

Neuradna slovenska stran
NASVETI, TRIKI, POVEZAVE

 

ŠALE IN DRUGO 


TTDLX ZGODBA
(prevod, original Cecilie Irgens, Norveška)

Bil sem na obisku pri mojem prijatelju. John živi v majhnem mestu ob obali vzhodne Anglije. Tako sem bil nekega dne ob koncu obiska na sprehodu po bližnjem gričevju. Z enega izmed teh hribčkov je bil lep pogled na morje. Ladja tanker je počasi plula vzporedno z obalo in zavijala proti mestu Littletown. Pot me je vodila mimo manjše lesne žage, ki pa je bila zaprta. Na vratih se je zibal že malce osivel napis “CLOSED”.

Čudilo me je, da je bila trava tako enakomerno zelena, da so bili grički tako oglati. In te majhne hišice ... Vse me je spominjalo na ... Potem sem dojel. To ni resnica. Sanjam in sanjal sem o deželi iz Transport Tycoona.

Klikni na sliko za povečavo

Moški s pipo v ustih je prišel izza žage. Zaustavil sem ga in ga povprašal, kje je najbližja avtobusna postaja. Vzel je pipo iz ust in rekel: “Žal, v Littletownu ni avtobusne postaje. Naš lokalni transportni mogotec, gospod Blunt, nikoli ne naredi kaj takega za kar misli, da se ne izplača. Tako Littletownčani ne potujemo nikamor. Le ladje tankerji vozijo nafto do rafinerije na obali.”

Presenečeno sem dvignil obrvi. “Kaj pa izdelki, ki jih proizvaja rafinerija. Te pa zagotovo vozijo vstran!” Nasmehnil se je: “Oh, kje pa! Nalagajo jih ob rafineriji v skladišču v visoke kupe. Nekatere so že načele podgane!”

“Kaj pa tale žaga, kaj ni nobenih gozdov v okolici?” sem vprašal. Rekel je: “O, da! Dva sta kar blizu skupaj, v bližini sosednjega mesta Bigcity, ki ima 1800 prebivalcev in je od tukaj oddaljen 80 kilokvadratkov.”

Klikni na sliko za povečavo

“80 kilokvadratkov pa res ni velika razdalja!” sem vzkliknil. “Zakaj gospod Blunt ne prevaža hlodovine med gozdom ob Bigcityju in tole žago pri Littletownu?” Mož s pipo je zmignil z rameni: “Gospod Blunt si je preračunal, da tale povezava ni kaj donosna. Po njegovem izračunu bi naj za prevoz hlodovine potreboval 2 1/4 vlaka na mesec. Čudne številke, res čudne!”

“Ampak...!” sem glasno vzkliknil. “Misliti mora še na sinergični učinek. Saj ne bo vozil le hlodovine! Če je za prevoz hlodovine dovolj 2 1/4 vlaka na mesec, potem potrebuje prav tako 2 1/4 vlaka na mesec za prevoz izdelkov iz žage. A tukaj so še tudi izdelki iz rafinerije, ki jih je potrebno prepeljati v Bigcity.”

Kar razvnemal sem se: “Žaga in rafinerija sta blizu skupaj. Potrebno bi bilo postaviti postajo na sredino. Tako bi pokrivala obe tovarni. Na postaji bi tako lahko pretovarjali hlodovino, izdelke iz rafinerije in žage, pa še pošta, pa potniki ...”

Pričel sem kriliti z rokami: “Pri Bigcityju pa bi postavili največjo postajo, ki bi pokrivala večino mesta in oba gozda. Potem bi postavili enotirno železnico z izogibališčem v sredini med obema postajama. Tako bi dobili 7 ali 8 polno naloženih vlakov na mesec le za prevoz hlodovine in izdelkov iz žage in rafinerije. K vsakemu vlaku bi dodali 1 ali 2 potniška vagona, nekaterim pa še en vagon za prevoz pošte. To bi bilo, ... takole, ... devet vlakov na mesec ali kaj takega! Že prevoz potnikov in pošte iz Bigcityja bi se izplačal. Pripomoglo pa bi tudi k razvoju Littletowna.”

Klikni na sliko za povečavo

Mož je med tem molče kadil svojo pipo. Spuščala sva se počasi po pobočju griča proti prvim hišam v Littletownu. Nadaljeval sem: “Uporabiti bo seveda potrebno mešane vlake. Takšne z dvema ali tremi vagoni za prevoz hlodovine, s 3 do 4 vagoni za prevoz izdelkov, dodati pa bo potrebno še vagon za potnike in vagon za prevoz pošte. Vsekakor brez zahteve, naj polno nalagajo. Samo naj poberejo, kar čaka na postaji, in peljejo naprej. Tole bi pognalo vlake in prinašalo dobičke!”

Potem sva zavila med hišami proti pristanišču.

*****

Zgodba lepo opisuje kako se na dolgi rok lotimo načrtovanja transporta v igri TTDLX, osnova je sinergija. Tudi če se stvari zaradi recesije poslabšajo, če se proizvodnja v kakšni tovarni ukine, še vedno ostanejo proizvodi, ki jih moramo prevažati. Za takšno načrtovanje pa potrebujemo megapostaje, ki pokrivajo več kakor eno tovarno in mesto, in mešane vlake večje dolžine. Tako se izognemo majhnih vlakov, ki imajo največ tri vagone. Seveda varčujemo tudi pri nakupu lokomotiv, saj tipično pokrijemo z eno lokomotivo tri prej potrebne.


KARIKATURA


AVTOR SE PREDSTAVI
Saj ni kaj dosti za povedati. Igra TTDLX je nastala leta 1995. Sam sem se zagrel zanjo, ko sem prijateljevega pubeca opazoval, kako vozi vlake v demo verziji. Ta pa je bila na enem izmed cederomov, ki jih je dobil na boljšjem sejmu. To je bilo leta 1997. Potem sem šel na internet iskati bolj podrobne podatke o igri. Prav sapo mi je zaprlo, ko sem odkril, da obstaja webring s preko 80 člani. Trenutno jih je kakšnih 20 manj. A preostanek so sami zagreti igralci te igre.

Uspel sem kupiti cederom s TTO, TTDLX pa sem nekaj kasneje snel z ene izmed črnih(z) strani. Pri tem sem iskal original in po dolgem iskanju sem leta 1999 odkril, da obstaja kolekcija treh iger in med njimi tudi TTDLX, verzija za Win95. Tako imam sedaj originale. Poleg samega igranja najbolj uživam pri kreiranju novih svetov.

In še moja slika:

 

 

 

domača stran | za začetnike | nasveti | triki | pregledi | glasba | povezave | brošure 

Strani so avtorsko zaščitene © 2000-2008 Ivanuša Andrej, Maribor. 
Vse morebitne napake na teh straneh in pripombe naslovite na andrej.ivanusa@amis.net
  Stran je bila obnovljena: sreda, 05. december 2007