kako graditi | upravljanje živalskega vrta | posebne lastnosti igre
majhen klik-velik trik | velikonočna jajca

SLOVARČEK IZRAZOV | GALERIJA SLIK | POGOSTA VPRAŠANJA


KAKO GRADITI?

Ustvariti uspešen živalski vrt ni lahka naloga. Zato je potrebno tudi nekaj znanja s področja zoologije. Vendar pa je v igro vgrajena pomoč ustrezna, da si lahko pomagamo pri oblikovanju okolja v kletki za posamezno vrsto živali. Za rastlinojede živali iz savane lahko ustvarimo samo eno veliko kletko. Je pa težje uskladiti njihove potrebe po določeni vrsti tal, rastja in bivališč. Zato se tako zahtevnih projektov na začetku ne lotevamo.

Najenostavneje se je spoprijeti z mesojedimi živalmi iz Afrike. Mogoče je za začetek najbolj primerna žival lev. Izbrati moramo področje ob že začrtani poti, kjer bomo postavili kletko. Izbrati moramo čvrsto ograjo (=fence), ki je lev ne bo podrl ali preskočil.

  1. Kliknemo na konstrukcijski gumb na Zoo orodjarni (=toolbar). To je gumb s sliko kladiva in lopate.
  2. Odpre se tablica za gradnjo. Kliknemo na zavihek z ograjami (=fence) in izberemo visoko, verižno ograjo (=tall, chain-liked fence).
  3. Premaknemo kazalček na travnik. Kliknemo in povlečemo kazalček, ki se je spremenil v prikaz ograje. Postavimo dve stranici bodoče kletke. Spustimo kazalček in postopek ponovimo z druge strani. To ponavljamo, dokler poligona ne zaključimo.
  4. Odpre se besedilni okvir v katerega vpišemo ime razstavnega eksponata (=exhibit name). Na zaključku izdelave ograje se prikažejo tudi vrata skozi katera vstopa skrbnik živali (=keeper) v kletko. Vrata je mogoče kasneje prestaviti s klikom na ikono vrat v tablici za gradnjo s prikazom ograj.
  5. Sedaj moramo žival posvojiti (=adopt). Kliknemo na gumb za posvojitev živali, ki je označen s sliko pande (=Adopt Animals Button). Prikaže s tablica s seznamom živali, ki so v tem trenutku na voljo za posvojitev. Kliknemo na sliko leva. V spodnjem desnem kotu tablice se prikažeta tipična pokrajina in rastlinje, ki ustrezata izbrani živali. To je osnova za naše nadaljnje oblikovanje eksponata.
  6. Premaknemo kazalček v eksponat, kletko. Izbrana žival je zelene barve in ko ponovno kliknemo, je žival v ustrezni kletki. Pri levi izberemo za začetek enega samca (=male) in dve samici (=female).

Za določanje spola sta v uporabi znaka:

  samica, ženski spol
samec, moški spol

Kasneje naš eksponat, kletko z levjim tropom, dopolnimo še s skalnatim zavetiščem, visokim savanskim drevjem, z akacijo na primer, z nekaj skalami, z malce vode za napajanje, s peščenimi tlemi in blatom ob vodi. V kolikor so živali zadovoljne z našimi ukrepi, se nad njimi pokaže zelen nasmejan obrazek. Nezadovoljstvo pa izkažejo z rdečim in žalostnim obrazkom. Zadovoljstvo se čez čas izkaže tudi tako, da se levjemu tropu skotijo mladički. Ti rastejo in jih lahko kasneje, ko je kletka prenapolnjena, tudi prodamo drugim živalskim vrtovom. Za vsak eksponat najemimo svojega skrbnika živali (=zookeeper).


UPRAVLJANJE ŽIVALSKEGA VRTA

Eksponati morajo biti narejeni tako, do živali v kletkah zadovoljne. Dobro oskrbovana žival je bolj živahna in bolj zabava goste. S tem jih prisili, da ostanejo dalj časa v našem živalskem vrtu. To pripomore k temu, da gostje porabijo več denarja in večajo naš dobiček. Seveda pa jim moramo omogočiti, da denar tudi porabijo. Zgradimo več kioskov s hrano, pijačo in sladoledom. Seveda ne smemo pozabiti tudi na stranišča, smetiščne posode, čistilce in vodiče po živalskem vrtu. Ob kletkah namestimo klopi, da si obiskovalci lažje ogledajo živali. Ne pozabimo pa tudi na svetilke, ograje, rože in okrasne grmičke ter drugo.

Večji dobiček pa nam omogoča nakup boljših eksponatov, opreme in vedno bolj eksotičnih živali. Vse to pa spet privlači nove obiskovalce. Dober direktor živalskega vrta zgradi vznemirljive eksponate, ki verno posnemajo življenjsko okolje določene živali. Poskrbi, da so ujete živali kar najbolj srečne. Prav tako pa poskrbi za zadovoljstvo obiskovalcev vrta. Pri tem skrbno gospodari z denarjem, ki je na voljo. Dobrosrčni obiskovalci in bogata podjetja včasih dajo donacijo. Njena velikost je odvisna od dobro urejenega živalskega vrta. Zaposluje sodelavce, skrbnike živali, čistilce in vodiče po vrtu. Pri tem jih redno pošilja na dodatna izobraževanja, skrbi za razvoj novih metod skrbništva živali, raziskuje nove možnosti za nabavo eksotičnih živali. Skrbi za zaščito okolja in ogroženih živalskih vrst, plačuje reklamo v lokalnih časopisih in skrbi za lepoto parka.

V delovnem oknu igre je na levi nekaj gumbov, ki pomagajo direktorju pri naštetih opravilih. Prvi gumb vsebuje orodja za oblikovanje parka (=construction), na drugem posvojimo nove živali (=adopt animals), tretji je za gradnjo obiskovalcem namenjenih objektov v parku (buy zoo objects), s četrtim pa najamemo osebje (=hire staff).

CONSTRUCTION
Za izdelavo odličnega eksponata moramo živali priskrbeti dovolj prostorno kletko. Nekatere živali potrebujejo velike kletke, nekatere pa manjše. Obiskovalci morajo dobro videti živali, zato vsaj ob eni stranici kletke postavimo sprehajalno pot. Izbrati je potrebno ustrezno rastje kakor tudi tla. Ne pozabimo najeti skrbnika živali, ki skrbi za živali in jih hrani.

ADOPT ANIMALS
Ko je eksponat gotov (ograja, tla, rastje, zavetišče), ga lahko naselimo z živalmi. Na voljo je preko 40 živali. Najbolj poceni so levi (=lion) in zebre (=zebra). Redke živali pa so drage, kot na primer črni nosorog (=black rhinoceros) ali bengalski tiger (=bengal tiger). Na začetku je na voljo le nekaj živali. Kasneje pa pridobimo nove in redkejše. Hitrost pridobivanja živali je odbisna od vloženih sredstev v raziskave okolja in zooloških metod ter v poizvedovanje, kje je mogoče živali najti in uloviti.

BUY ZOO OBJECTS
Ta gumb omogoča igralcu, da nakupi različne objekte. Tukaj so na voljo kioski s pijačo, sladoledom in jedmi ter darilni kioski. Kupimo lahko avtomate za pijačo in sendviče. Na voljo imamo mize za piknik, klopi, smetiščne posode, razgledne ploščadi, živalska zavetišča, rastlinstvo, skale, živalske igrače in drugo.

HIRE STAFF
Na voljo imamo tri skupine zaposlenih. Tukaj so skrbniki živali (=zookeeper), vodiči po vrtu (=tour guides) in čistilci (=maintenance workers). Vsak od njih ima lahko posebne naloge pri vzdrževanju vrta.


POSEBNE LASTNOSTI IGRE

Igra vsebuje tudi posebne ukaze s katerimi je mogoče graditi in upravljati vrt še bolj natačno. S temi ukazi se seznanimo, ko premagamo začetniške težave in se z igro že dodobra spoznamo.

INFORMACIJE O ŽIVALIH
V igro je vklučeno obširno znanje o živalih (=animal information). Ko kliknemo na posamezno žival, se nam pokažejo vse lastnosti in počutje te živali. Od tukaj je mogoče dobiti posebno delovno okno s prikazom in opisom vseh pomembnih podatkov o živali. V podatkih je mogoče pregledati geografsko področje od koder je žival doma, kakšno je njeno naravno življensko okolje in kakšne so njene navade. Na podlagi tega znanja lahko oblikujemo bolj živali prilagojene razstavne eksponate.

ZADOVOLJSTVO ŽIVALI
(=animal satisfaction display) je prikazano v posebnem oknu, ki ga dobimo tako, da kliknemo na posamezno žival. Tukaj lahko vidimo ali je žival lačna ali bolna. S pomočjo veselega (zelenega) obraza in žalostnega (rdečega) obraza, ki se pokaže v vsaki spremembi v kletki, lahko takoj ugotovimo počutje živali.

PRIPOROČILA SKRBNIKOV
(=zookeeper recommendations) se prikažejo v posebnem oknu. V njem so zapisana priporočila skrbnikov o tem, kaj bi bilo potrebno v eksponatu narediti, da bi bile živali še bolj zadovoljne. Če je kletka velika in je v njej mnogo živali, nam lahko skrbnik priporoči, da zaposlimo še dodatnega skrbnika.

RAZISKAVE IN VAROVANJE OKOLJA
(=research and conservation capabilities) Na začetku enostavno živali kupujemo in jih razstavimo obiskovalcem. Z dodatnimi raziskavami, ki jih financiramo, se pojavljajo nove možnosti. Gradimo lahko bolj kompleksne eksponate v katerih skrbimo za redke in okrožene živalske vrste. S tem pritegnemo več obiskovalcev, dvigujemo višino donacij in povečujemo dobičkonosnost našega živalskega vrta.

GUMBI O STATUSU VRTA
(=status buttons) Na spodnji opravilni vrstici (=lower navigation bar) se nahaja več ikon, ki prikazujejo dodatne informacije o vrtu. Tukaj lahko izvemo vse o gibanju gostov, o dobičkih, na voljo je seznam vseh živali, seznam vseh zaposlenih in kaj trenutno počnejo ter še več.

MAJHEN KLIK - VELIK TRIK
SHIFT+4  Pritisnite tipko $ in takoj boste prejeli 10.000 dolarjev.
CTRL+F   Obriše prikaz vsega rastlinja z mape. Ponovni pritisk vrne nazaj prikaz rastlinja (=foliage).
Imenujte enega izmed gostov "John Wheeler" in na voljo vam bodo vsa živalska zavetišča (=animal shelters).
Imenujte enega izmed gostov "Hank Howie" in osebje bo prejelo vsa izobraževanja (=staff education programs).
Imenujte enega izmed gostov "Mr. Blue" in vsi obiskovalci bodo imeli modre srajce.
Imenujte enega izmed gostov "Mr.  Blonde" in vsi obiskovalci bodo imeli rumene srajce.
Imenujte enega izmed gostov "Mr.  White" in vsi obiskovalci bodo imeli bele srajce.
Imenujte enega izmed gostov "Mr.  Brown" in vsi obiskovalci bodo imeli rjave srajce.
Imenujte enega izmed gostov "Mr.  Orange" in vsi obiskovalci bodo imeli oranžne srajce.
Imenujte enega izmed gostov "Mr.  Pink" in vsi obiskovalci bodo imeli roza srajce.
Imenujte enega izmed gostov "Alfred H" in prikazala se bo jata pric ter prestrašila obiskovalce.
Imenujte enega izmed gostov "Russell C" in vse ograje se bodo prevrnile.
Imenujte enega izmed gostov "Zeta Psi" in srajce nekaterih gostov se bodo spremenile v rumeno, saj jih bodo pobruhali.
Imenujte enega izmed gostov "Steve Serafino" in na voljo bodo vse ogrožene živali.
Imenujte enega izmed gostov "Andrew Binder" in na voljo bodo vsa zidana živalska zavetišča.
Imenujte enega izmed gostov "Adam Levesque" in prejeli boste vse skrbniške programe za živali (=animal care programs).
Imenujte razstavni eksponat (=exhibit) "Xanadu" in na voljo vam bo bajeslovni enorog (=unicorn).
Imenujte razstavni eksponat (=exhibit) "Cretaceous Corral" in na voljo vam bo prazgodovinski dinozaver triceratops.
Imenujte razstavni eksponat (=exhibit) "Microsoft" in prejeli boste podvojene donacije (=donations) za ta eksponat.
V isti eksponat postavite leva, tigra in medveda in na voljo bo nov pločnik (=footpath) iz rumenih opek (=yellow brick road).
VELIKONOČNA JAJCA
Na datum, ko je bila izdana igra, se pojavi rdeč dvokrilni avion z napisom Microsoft. Za seboj vleče reklamni trak z logotipom programerske hiše Blue Fang Games.
Ob božiču živalski vrt preleti božiček na saneh, ki jih vlečejo severni jeleni. V okvirju z opremo parka je mogoče kupiti božično drevesce in sneženega moža.
Na noč čarovnic (=Halloween) čarovnice preletijo naš park. V okvirju z opremo parka je mogoče kupiti svetlečo bučo (=Jack-O-Lantern). Vsi gostje, ki ta dan pridejo v park, nosijo rumeno srajco in črne hlače.
 

domača stran | opis igre | nasveti, triki | kopiranje | novice | povezave | slovar izrazov | galerija slik

webmaster
Vse pravice pridržane! © 2002 Andrej Ivanuša, Maribor

Strani so avtorsko zaščitene © 2002 Andrej Ivanuša, andrej.ivanusa@amis.net.
Strani so pripravljene v resoluciji 800x600 za MS Internet Explorer ali Netscape Navigator.
Ta stran je bila spremenjena: 30.10.2006 .