Tomaž Rauch, profesor glasbe

 

Rojen 1964 na Jesenicah, diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani 1990. Delal kot urednik za komorno glasbo na Radiu Slovenija, po l. 1992 samostojni ustvarjalec na področju kulture - skladatelj, pevec in instrumentalist. Intenzivnejše ukvarjanje z ljudsko glasbo - najprej v skupini Trinajsto prase, nato v Marko bandi in s skupino Črnobela muzika.

Multiinstrumentalist - raziskovalec zvokov posameznih akustičnih in ljudskih glasbil - to je tudi osnova lastnega skladateljskega ustvarjanja /glasba za zbore, priredbe ljudskih pesmi in viž ter avtorska glasba: samostojna, za filme/igrane (M. Radmiloviča), animirane (M. Mančka, B. Jurca) in dokumentarne (M. Radmiloviča, M. Roša)/, gledališče (D. Škof), lutkovne predstave (S. Jovanovič), glasba za radijski roman Oštrigéca Marjana Tomšiča, radijske igre za otroke…

V letih 1984-1992 deloval kot kritik in esejist, 2013 - 2016 pisal kolumne za revijo Glasna.

Različni koncerti ljudske, delno tudi improvizirane glasbe, priložnostni (tematski) koncerti, posamezne prireditve (odprtja razstav, knjižnice, zaključene skupine…), sodelovanja z raznimi glasbeniki (Bogdana Herman, Lioba Jenče, Klarisa M. Jovanović, Regina, Vlado Kreslin, Vlado Poredoš…).

Predstavitve ljudskih glasbil in viž - komentirani šolski programi za vrtce, osnovne in srednje šole; delavnice; predavanja po šolah, sodelovanja z Javnim skladom za kulturne dejavnosti RS - folklorni tabori/mentorstvo, godčevske delavnice/.

Glasbeni producent pri več projektih, predvsem ljudske glasbe. Sodeloval z različnimi glasbeniki in izvajalci.

Leta 2001 izdal skupaj s pesnico Zvezdano Majhen in pevko Barbaro Šantl zgoščenko Erosija z lastno avtorsko glasbo, tudi izvajalec instrumentalnega dela. Tudi sicer največkrat sam izvajalec lastnih skladb.

Nekatera glasbila sam tudi izdelam.

Avtor več radijskih oddaj o glasbi in kulturi ljudstev sveta in slovenski ljudski glasbi za Radio Slovenija (Oddaljeni zvočni svetovi, Za en bokal muzike...). 

 

Leta 2016 za izjemne dosežke na področju zbiranja in ohranjanja slovenskega ljudskega blaga v pesmi in besedi dobil Štrekljevo nagrado.

    Vsebina / Contents :

 

domov / home

samohvala

avtorska

ljudska glasbila

samostojni programi

drugo

skupine

English

kontakt / contact

foto / photo

T.Rauch 2017