Domača stran TRANSPORT TYCOON NA DLANI

Neuradna slovenska stran
NASVETI, TRIKI, POVEZAVE

 

KATASTROFE 


MAJHEN NLP
Majhen leteči krožnik leta naokrog in išče eno od cestnih vozil. Če ga najde, se vozilo pokvari, leteči krožnik priče divje vibrirati in pristane vrh vozila. Potem uniči vozilo. NLP ne uniči računalnikovih vozil (zelo primerno!). Ta vrsta katastrofe se lahko zgodi na začetku igre, največ do leta 1975 (čeprav datuma ni mogoče natančno določiti!). Katastrofa je še toliko slabša, ker moramo kupiti novo vozilo in ponovno določiti pot vozila.

VELIK NLP
Velik NLP leti naokrog in išče del proge, kjer bo pristal. 

Ko pristane, ga ne moremo uničiti ali premakniti. Tudi, ko stoji na tirih, lahko vlaki nemoteno vozijo skozenj. Ko NLP pristane, se na severnem delu pokrajine pojavi vojaško letalo in počasi potuje do NLP. 

Letalo sproži uničujoče orožje, ki pokonča NLP in razbije pokrajino v velikosti 8 x 8 kvadratkov. Železniški tiri, hiše in drevesa so uničeni, vse drugo pa ostane nedotaknjeno. Potem vojaško letalo odleti. Ta vrsta katastrofe je mogoča šele od leta 2000 naprej. Škodo pri vojaškem napadu je mogoče zmanjšati. Pripeljemo vlak čim bližje NLP in ga tam ustavimo. Tirnice pod vlakom in sam vlak ne bodo uničeni ob napadu.

VDOR PREMOGOVNIKA
Včasih se v premogovniku porušijo jaški. Na površini se to opazi kot razpoka, ki se širi vstran od rudnika poljubno število kvadratkov daleč. V kvadratkih z razpoko se porušijo drevesa, obdelana zemlja, mestne zgradbe in prometnice (železniški tiri, ceste). Računalnikove gradnje niso prizadete, seveda! Katastrofa je zelo redka, v nekaterih igrah se sploh ne pojavi.

UNIČENJE RAFINERIJE, TOVARNE
Super tajno vojaško letalo preleti pokrajino in uniči ali tovarno ali rafinerijo. Oba objekta se čez nekaj časa ponovno pozidata, tako da neke velike škode pravzaprav ni. Edino proizvodnja je za nekaj časa zaustavljena.

NALET VLAKOV
Dva vlaka, ki prevozita signal ali pa je signal odstranjen, se zaletita in sta uničena v veliki ognjeni krogli. Pojavi se sporočilo, ki pove, koliko potnikov je bilo pri tem ubitih in koliko tovora je uničeno. Ostanki valkov ostanejo na tirih (zogleneli vagoni) približno mesec dni in pri tem ovirajo prehod drugim vlakom. Nivoji v sosednjih postajah padejo na ničlo in potrebni so meseci, da jih povrnemo v prvotno stanje. Katastrofa je zelo neprijetna, a se ji da izogniti s pravilnim načrtovanjem signalov.

Nalet dveh vlakov Nalet dveh vlakov.

PADEC AVIONA
Nepričakovano lahko pade avion na letališko stezo. Vsi potniki na letalu umrejo. Nivoji na sosednjih postajah padejo na ničlo. Zoglenelo letalo ovira pristanek drugih letal mesec dni. V tem času letala v neskočnost krožijo nad letališčem in povzročajo stroške. Potem moramo kupiti novo letalo, na novo določiti progo, zakupiti reklamno kampanijo, da povrnemo nivo nazaj. Ta katastrofa se pripeti tudi računalnikovim družbam. Izognemo se ji lahko tudi, da letališče prejme manj letal.

NESREČA VLAKA IN VOZILA
Na cestno-železniški prehodih lahko pride do nesreče med vlakom in vozilom. Vlak jo odnese brez poškodbe, cetno vozilo pa je uničeno in mesec dni njegovi ostanki blokirajo prehod. Vlaki vozijo nemoteno, cestna vozila pa čakajo prosto pot. Nivoji na sosednjih postajah padejo na ničlo, podjetje, ki ima vlak, pa ni oškodovano s spuščanjem ocenjevalnih nivojev. Ta nesreča navadno nastane, če se vozilo pokvari prav na prehodu. Prav tako se pripeti nesreča, ko počasni, polno naloženi tovornjaki prečkajo progo super hitrega vlaka. Včasih pa se nesreča pripeti na dvojnih cestnih prehodih, ko prvi kamion čaka na enem prehodu, drugi kamnion pa stoji na drugem prehodu. V TT so cestni prehodi nevarni, zato se jih je potrebno izogibati. Vedno poskusimo graditi ceste preko mostov nad tirnicami. Računalnikove družbe dostikrat postavijo nivojsko križanje ceste z železnico. Imejte na očeh vaša vozila, da slučajno ne zaidejo preko takšnih prehodov. Če pa pri gradnji železniške proge naletite na nasprotnikovo cesto, pa kar veselo čez njo zgradite nivojsko križanje. Slej ko prej bo vaš vlak povozil nasprotnikovo vozilo. Ta vrsta katastrofe se največkrat pripeti računalnikovim družbam, saj vse po vrsti gradijo nivojska križanja. Dostikrat se vlak nekajkrat zaporedoma zaleti v vozila iste računalnikove družbe.

PADEC CEPELINA
Včasih opazimo cepelin, ki potuje preko pokrajine od njenega roba do letališča. Potem pade cepelin na letališko stezo. Njegovi ostanki motijo pristanke letal mesec dni. Padec cepelina nima vpliva na sosednje postaje, prav tako se cepelin pojavi le v začetku igre, dokler še imamo majhna letališča.

Cepelin leti nad pokrajino. Ko pride do letališča, se zruši.

POPLAVA
To sicer ni klasična katasrofa. A če se pripeti, je zelo neprijetno. Največkrat poplavo povzročimo sami. Objekte je namreč možno graditi tudi na morskem nivoju, če je med morjem in kopnim za eno višinsko razliko visok okop. Če po pomoti prebijemo ta okop, potem bo morje preplavilo nižino in vse poplavilo. Poplavo lahko ustavimo tako, da pokupimo zemljo (postavimo lastniške oznake). Slika prikazuje poplavljanje mesta. V nekaj sekundah je voda na sliki zalila vse mesto.

Poplava v mestu.

PODMORNICA
Zelo redko se na morju prikaže črna lisa, ki bi naj predstavljala podmorniški poveljniški stolp. Kolikor je doslej znano, podmornica ni nevarna.

Tako je videti podmornico.

GOSPODARSKA KRIZA IN DRUGO ...
Še več opisov najdete v brošurah TTDLX-NASVETI IN TRIKI (1999) ter TTDLX-RAZODETA VIŠJA RESNICA (2003).

 

 

domača stran | za začetnike | nasveti | triki | pregledi | glasba | povezave | brošure 

Strani so avtorsko zaščitene © 2000-2008 Ivanuša Andrej, Maribor. 
Vse morebitne napake na teh straneh in pripombe naslovite na andrej.ivanusa@amis.net
  Stran je bila obnovljena: sreda, 05. december 2007