Domača stran TRANSPORT TYCOON NA DLANI

Neuradna slovenska stran
NASVETI, TRIKI, POVEZAVE

 

UMETNA INTELIGENCA 
AI | neumna umetna inteligenca 


UMETNA INTELIGENCA (AI=Artificial Intelligence)
V igri lahko igramo z največ 7 nasprotniki, ki jih generira sama igra. Najprej vgrajena AI prične z novim podjetjem, ki ga označi kot UNNAMED (Neimenovana). Firma se najprej razgleda po pokrajini, da odkrije primeren prostor za gradnjo. Prav tako takoj izkoristi kakršnokoli posebno ponudbo (SUBSIDY=subvencija). Izbira posla traja od enega dneva do nekaj mesecev. Ko se odloči za določen posel, potem zgradi upravno pisarno (HQ=HEADQUARTERS) v njegovi bližini. Svoje ime spremeni v ime, ki je enako imenu najbližjega mesta ali imenu njenega predsednika uprave. Pojavi se "časopisno" obvestilo: "Monopoly Inc. starts construction near Vaugham City." ali kaj podobnega. Pri gradnji se AI najprej odloči katero vrsto transporta bo uporabila.

AVTOBUSI
AI izbere dva prostora, kjer bo postavila potniški postaji. Vsaj pri enem bo postavila servisno garažo (BUS DEPO). Če je potrebno, bo AI dodala tudi cesto med postajama. Potem sledi odločitev o številu potrebnih avtobusov. Odločitev je od dva (krajše razdalje) do pet (daljše razdalje) avtobusov.

TOVORNJAKI
Firma zgradi dve nakladalni rampi skupaj s servisno garažo (LORRY DEPO). Potem poskusi zgraditi cesto med rampama. AI ima zelo slabo logiko stikovanja in se velikokrat pripeti, da v celoti odpove. Če AI čez nekaj časa ne uspe povezati ramp med seboj, odneha. Podre postaje in servisno garažo ter za sabo pusti cel kup slepih ulic in cest. Konkurenčne družbe potem porušijo preostale ceste. Če pa povezava uspe, potem nakupi od dva do pet kamionov, odvisno od dolžine povezave.

VLAKI
Najprej se AI odloči kakšen vlak bo izgradila. Prvotna izbira je med vlakom z dvema ali tremi vagoni in ali naj izgradi eno- ali dvotirno progo. Vlak z dvema vagonoma uporabi za bližnji postaji, tri vagone uporabi pri postajah z večjo medsebojno razdaljo. Za največjo razdaljo ali za najbolj prometne povezave pa uporabi dvotirno progo. Gradnja AI je zelo neučinkovita. Najprej zgradi postaje in remize, potem pa poskusi peljati progo od vsake postaje in jo nekje na sredini stakniti skupaj. Če se slučajno stakneta, potem se gradnja konča. Če pa ne, potem podre del proge in poskusi znova po rahlo spremenjeni poti. Če tudi to ne gre, potem poskuša vedno znova. Nekaj mesecev kasneje AI le preneha, odstrani tire in uniči postaje. Primer na sliki kaže kako je lahko AI "neumna".

Prikaz slabega delovanja vgrajene inteligence.

LETALA
AI izbere dve mesti, kjer bo gradila letališča. Najprej bo na veliko dvigovala in spuščala teren v okolici mesta, dokler ne bo našla primernega prostora velikosti 6 x 6 kvadratkov in na njem izgradila letališče. Vendar pa AI navadno izbere najslabše mesto za gradnjo letališča. Navadno pokriva le dve ali tri hiše, od koder ne prihajajo potniki. Poleg tega pa od letala vedno zahteva, da polno naloži tovor. Tako lahko traja tudi nekaj let, da AI napolni vsaj eno letalo s potniki. Zelo redko je videti, da bi AI naredila koristno in profitno letalsko povezavo.

LADJE
Ladje AI praktično ne gradi. Nekateri igralci poročajo, da so videli izgradnjo tankerja za nafto in povezavo med naftno ploščadjo in rafinerijo, ki sta ležali skupaj. Verjetno AI sploh ne zna graditi drugih vrst povezav.

 

neumna umetna inteligenca >>>

 

domača stran | za začetnike | nasveti | triki | pregledi | glasba | povezave | brošure 

Strani so avtorsko zaščitene © 2000-2008 Ivanuša Andrej, Maribor. 
Vse morebitne napake na teh straneh in pripombe naslovite na andrej.ivanusa@amis.net
  Stran je bila obnovljena: sreda, 05. december 2007