Domača stran TRANSPORT TYCOON NA DLANI

Neuradna slovenska stran
NASVETI, TRIKI, POVEZAVE

 

RAZVOJ POSTAJ
postaje | megapostaje | razvoj postaj 


DOBRO GRAJENA POSTAJA
Za hiter pretok tovora, nemoteno vožnjo vlakov in za veliko količino raznovrstnega tovora potrebujemo velike postaje in ustrezno dovozno in izvozno infrastrukturo. Na sliki je postaja, ki sem jo ustvaril v eni izmed iger. Rastla je s časom, doživela pa je tudi nekaj mojih eksperimentov. Končni izdelek je prikazan na sliki.

Združena postaja ANDAMAN - Kliknite sliko za povečavo
Primer dobro načrtovane postaje (povečava s klikom na sliko)

Postaja Andaman sprejema vlake, avtobuse, tovornjake in ladje. Železniški tiri vodijo v tri smeri A, B in C. Postaja oskrbuje mesto s potniki, pošto in bančnimi vrednostmi (banka), od industrije pa rafinerijo, termoelektrarno in tovarno izdelkov. Sposobna je brez zastojev oskrbovati transportni sistem, ki obsega 16 vlakov, dva tankerja, štiri avtobuse in dve vozili za prevoz poštnih vreč.

DOVOZ
Večina vlakov prihaja na postajo iz smeri C. Iz smeri A pa prihajajo vlaki za prevoz žita, živine in jekla. Iz smeri B pa še vlak za prevoz premoga. Tako vlaki iz smeri C pridejo na vhodni tir B, ki je "bližji". Vhodni tir A ali B sta na začetku opremljena z dvosmernim signalom, da lahko vlaki izberejo. Pred prihodom na postajo so prisiljeni zapeljati v remizo. S tem opravijo redni pregled in zniža se možnost, da bi se pokvarili na "odprti" progi. Pred samo postajo so tiri speljani tako, da lahko izberejo katerikoli tir. Tudi vhod na postajo je opremljen z dvosmernimi signali.

Če so vsi tiri na postaji zasedeni, potem vlak izbere povratni tir in ponovi dovoz. Če je vse to zasedno, potem lahko počaka tudi v remizi. V remizi se lahko vlaki nabirajo. Iz nje gre najprej tisti vlak, ki je prvi zapeljal vanjo.

Vlak iz smeri A zapelje po mimobežnem tiru in se obrne na postajo takoj, ko obišče remizo nameščeno med toplarno in tovarno. Če je postaja zasedena, se tudi ta usmeri na povratni tir in ponovi dovoz. V kolikor je tukaj vlak, ki ne zapelje na postajo, lahko po mimobežnem tiru nadaljuje v smeri C. Podobno pot opravi vlak iz smeri B.

Dovozni tiri so lahko oblikovani tudi drugače, če nimamo dovolj prostora. Možno je združiti mimobežni in povratni tir. Prav tako je mogoče uporabiti remizo namesto povratnega tira.

IZVOZ
Vlak na postaji tovor razlaga ali nalaga. Razlaganje tovora ne traja dolgo, le nekaj sekund. Potem vlak nadaljuje pot na izvozno rampo. Pri nakladanju tovora pa lahko preteče več časa. Vlaki imajo vključeno izbiro za polno nalaganje (FULL LOAD). Tako čakajo na postaji, da industrija proizvede dovolj izdelkov. Le vlaki za prevoz pošte in potnikov nimajo vključene te možnosti. Potem tudi takšni vlaki nadaljujejo pot na izvozno rampo.

Na izhodu iz postaje so postavljeni enosmerni signali, ki prisilijo vlak, da nadaljuje pot naprej in ne nazaj v smeri iz katere je prišel. Izhodna rampa, ki obsega prostor 5 kvadratkov, omogoča hitro praznjenje postaje. Pri vožnji v smer A in B, pa tudi C lahko pride do zastoja, ker vlaki čakajo na prosto pot. Če bi ne bilo izvozne rampe, bi čakali na postaji. Tako pa čakajo na izvozni rampi, na postajo lahko zapelje naslednji vlak in opravi ustrezno operacijo. Križanje je tudi opremljeno z enosmernimi signali, ki povečajo prepustnost križišča.

Tudi pri izvozni rampi lahko združimo po dva tira skupaj v en izvozni tir, če nam primanjkuje prostora. Bistveno je, da je prostor med dvema enosmernima signaloma vsaj pet kvadratkov. Takšen prostor namreč zaseda najdaljši vlak (lokomotiva + 9 vagonov).

Skica postaje Andaman - kliknite za povečavo
Shematski prikaz združene postaje Andaman

SKRBNIŠTVO VLAKOV
Za konec poglejmo še nekaj elementov pri skrbništvu vlakov. Največ zastojev na postajah in križanjih predstavljajo okvare lokomotiv. Ko se lokomotiva pokvari se ustavi za pet dni. Vsi vlaki, ki prihajajo izza pokvarjenega vlaka, se prav tako zaustavijo za pet dni. To nam sčasoma zniža zanesljivost lokomotive in nam poveča tekoče stroške vlakov. Rešitev je “prisilno servisiranje” lokomotive. Preden vlak zapelje na postajo ali prometni križišče ga prisilimo, da zapelje v remizo. To poveča zanesljivost lokomotive in zniža število okvar vlaka. Prisilno servisiranje opravimo sami ročno ali pa ob progi zgradimo servisno remizo. 


Prikaz izgradnje remiz za prisilno servisiranje vlakov

Zadnja slika kaže najbolj učinkovito konstrukcijo. Enosmerni signali preprečijo, da bi vlak odbrzel mimo remize. Dodatni tir pa je potreben, da se obide hrošč v igri. Če bi ne naredili takšnega tira, bi vlak nekako izgubil red vožnje in odbrzel proti napačni postaji ali celo prevozil ciljno postajo.

 

postaje >>>

 

domača stran | za začetnike | nasveti | triki | pregledi | glasba | povezave | brošure 

Strani so avtorsko zaščitene © 2000-2008 Ivanuša Andrej, Maribor. 
Vse morebitne napake na teh straneh in pripombe naslovite na andrej.ivanusa@amis.net
  Stran je bila obnovljena: sreda, 05. december 2007